Składniki:
- 4 kg czerwonej kapusty
- 8 dużych kwaśnych jabłek
- 2 duże pory / białe części /
- 6 dkg soli
- 1 łyżeczka kminku
- 7 zmiażdżonych goździków
- 7 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić i poszatkować. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w cieniutkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i układać w wyparzonych słojach, posypując solą i przyprawami, ubić drewnianym tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem, pozostawić na 4-5 dni w cieple, przenieść do chłodnego pomieszczenia. Przez następne dni zbierać pianę i przebijać do dna garnka kapustę drewnianym widelcem. Po skończonej fermentacji przenieść do wyparzonych słoików , zakręcić wieczka i odstawić na zimowe surówki.