Składniki:
- 4 kg włoskiej kapusty
- 6 kwaśnych jabłek
- 5 kolorowych papryk
- 4 pokruszone listki laurowe
- po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać na Turce o dużych oczkach. kapustę oczyścić, poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać , układać w wyparzonych słojach, każdą warstwę posypać solą i przyprawami, ubijać drewnianym tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenieść w chłodne, zdejmować pianę i przebijać kapustę ,aż do dna drewnianym widelcem. Po zakończonej fermentacji przełożyć do wyparzonych słoików. Witamina na całą zimę.