Składniki: 30 główek czosnku 3 szklanki wody 3 szklanki octu winnego ¾ szklanki cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 1 ½ łyżeczki gorczycy Sposób przyrządzenia: Z podanych składników przygotować zalewę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Czosnek obrać i ząbki wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 3-4 minuty, przelać zimną wodą, osączyć…
Tag: kwaszone
Listy
Pikantne paprykowe leczo Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Kabaczkowy przysmak na zimę Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kabaczka 25 dkg małych pieczarek 2 czerwone papryki 3 średnie cebule 4 średnie pomidory 4-5 ząbków czosnku gałązka tymianku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną…
Listy
Babcine ogórki przepis Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 7 kg ogórków młoda nieduża marchewka czosnek i koper wg/ uznania listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Zalewa: ¾ litra octu 2 ½ litra wody 1 ½ szklanki cukru ¼ szklanki soli Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoiczków włożyć, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i dokładnie umyte ogórki. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować…
Listy
Kolorowy warzywny słoik na zimę Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki ½ kg cebuli 1 kg ogórków 1 kalafior 8 ząbków czosnku ½ kg żółtej fasolki szparagowej Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 ½ litra wody 2 ½ łyżki soli przyprawa do ogórków konserwowych Sposób przyrządzenia: Do wyparzonych słoików układać warstwami plastry marchewki, ogórka,…