Składniki:
- 1 kg kabaczka
- 25 dkg małych pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 3 średnie cebule
- 4 średnie pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- gałązka tymianku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Kabaczki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Papryk umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić i razem z obraną cebulą pokroić w pół talarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pozostałe składniki i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, poddusić około 15 minut, przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 -15 minut.