Składniki:
- 4 cytryny
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 8 łyżek gruboziarnistej soli
Sposób przyrządzenia:
3 cytryny sparzyć wrzątkiem, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć przez 3 dni, co 12 godzin zmieniając wodę. Wyjąć z wody i naciąć głęboko na krzyż nie do końca, rozchylić cząstki i wsypać pomiędzy po 2 łyżki soli, ścisnąć owoce i ułożyć w słoju , na dno słoja wsypać łyżkę soli, dodać goździki, liść laurowy i posypać resztą soli. Pozostałą cytrynę wycisnąć i sok wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem tak by je zakrywały. Słoik zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie wyjmować po 1-2 cząstki, wypłukać w wodzie, wykroić miąższ , a skórkę pokroić w cieniutkie paseczki i podawać jako dodatek do ryb, sosów lub sałatek .