Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasteryzowane pomidory

Niezastąpione w polskiej tradycji kulinarnej, przetwory domowe. Dziś przepis na pasteryzowane pomidory. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, kwasu cytrynowego, wody oraz soli.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 l wody
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 15 g soli

Sposób wykonania:

  1. Pomidorki dokładnie oczyścić.
    Następnie ponakłuwać je wykałaczką.
    Słoiki wyparzyć wrzątkiem i ułożyć w nich pomidory.
    Natomiast do garnka wlać 1 litr wody.
    Dodać do niej sól oraz kwasek cytrynowy.
    Doprowadzić do zagotowania.
    Gorącą zalewą zalać pomidory.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 25 minut.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *