Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 l wody
- 10 g kwasku cytrynowego
- 15 g soli
Składniki: 1 kg bakłażanów 1 papryka 2 pomidory 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory, paprykę i bakłażany oczyścić po czym podpiec w rozgrzanym piekarniku, wówczas obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone warzywa, posiekany koperek i natkę pietruszki. Trzymać na…
Składniki: 1 kg winogron 1 szkl octu winnego 1 szkl wody 20 dag cukru 1 łyżeczka soli kilka goździków kawałek kory cynamonu Sposób wykonania: Winogrona ułożyć ciasno w słoikach. Następnie do wody dodać przyprawy, cukier oraz ocet i całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas zalewą zalać winogrona. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około1 0 minut w temperaturze…
Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby zasypać solą i odstawić na całą noc. Następnego dnia osaczyć z puszczonego soku i przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować około 30 minut. Przed podaniem podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez około 15 minut.