Składniki:
- 4 kg ogórków
- 25 dag marchwi
- 20 dag natki pietruszki 1/2 kg cebuli
Zalewa:
- 12,5 dag soli
- 15 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka octu
- 4 płaskie łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Ogórki obrać, zetrzeć na plasterki. Jarzyny zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w plastry, natkę drobno posiekać. Wszystko umieścić w jednym naczyniu, wsypać przyprawy, zalać zalewą i zostawić na 4 godziny Pasteryzować w słoikach 10-15 min. Można jak ktoś chce dodać ząbki czosnku w całości.
Przepis przysłała na "Wakacyjny konkurs Pychotki.pl i Manty" Wioletta Luter