Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Ogórki kwaszone Teresy

Przepis na ogórki przechowywane w 1-litrowych słoikach typu Twist Składniki: ogórki małej wielkości chrzan czosnek koper sól woda liście z wiśni Sposób przyrządzenia: Na dno słoika wrzucić trochę kopru (1/2 kwiatostanu lub cały – w zależności od jego wielkości), 1/2 ząbka czosnku pokrojonego w nie za cienkie płatki (ilość w zależności od tego, jak kto…

Grzybki marynowane z cebulką Danusi

Składniki: grzyby cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2,5 szklanki wody 2 łyżki cukru do smaku sól ziele angielskie kilka ziaren liście laurowe Sposób przyrządzenia: Zdrowe twarde główki grzybów najlepiej jeden gatunek ugotować w osolonej wodzie czas gotowania 30 min. Wszystko składniki zalewy wymieszać, zagotować. Grzyby ułożyć w słoiku , plastry cebuli surowej przełożyć grzyby…

Ogórki z curry Wioli

Składniki: 2,5 kg ogórków 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soli 1 szklanka octu 3 szklanki wody 3 cebule 2 łyżki curry Sposób przyrządzenia: Składniki zalewy zagotować razem. Do zalewy jak się zagotuje dodać 2 łyżki curry do każdego słoika dodać gorczycę i liść selera oraz cebulkę pokrojoną w plastry lub na ósemki. Ogórki ze skórką…

Konfitura wiśniowa

Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni. Zlać sok/można go zapasteryzować/, a owoce zesmażać. Gdy się zeszklą napełnić słoiczki i zamknąć. Pasteryzować 20 minut i pozostawić na pokrywkach. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i…