Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .
Lekturę rozpocznij od przeczytania tego postu
Bimber kojarzy nam się z ordynarnym, mocno „pachnącym” drożdżami trunkiem. Wcale tak być nie musi. Stosując poniższe rady uzyskamy znacznie lepszy alkohol
Samogon w 2 godziny
Składniki:
- 10 kg cukru
- 100 g drożdży
- 3 litry mleka
- 30-40 litrów wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w czystej, wyparzonej pralce wirnikowej i pozwolić pracować jej przez 2 godziny. Przedestylować.
Samogon w jedną noc
Składniki:
- 5 kg cukru
- 500 g drożdży
- 1 litr mleka
- 1 kg grochu
- 15 litrów ciepłej wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać dodając ciepłą wodę. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin, Przedestylować.
Samogon w jedną noc 2
Składniki:
- 5 kg cukru
- 500 g drożdży
- 3 filiżanki mleka
- pokrojone 4 bochenki chleba
- 25 średnich obranych i pokrojonych ziemniaków
- 25 litrów ciepłej gotowanej wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Przedestylować odcedzony zacier.
Samogon z dżemu
Składniki:
- 6 litrów dżemu
- 200 g drożdży
- 3 kg cukru
- 30 litrów ciepłej wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Zacier przecedzić, przedestylować. Uzysk: 9 litrów samogonu.
Samogon z miodu
Składniki:
- 3 litry miodu
- 3 kg cukru
- 27 litrów ciepłej, przegotowanej wody
- 300 g drożdży
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Przedestylować. Uzysk: 7 litrów.
Samogon z suszonych owoców
Składniki:
- 2 kg suszonych jabłek lub gruszek
- 300 g drożdży
- 3 kg cukru
- 10 litrów ciepłej, przegotowanej wody
Sposób wykonania:
Suszone owoce rozkruszyć, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Na 24 godziny przed zakończeniem fermentacji dodać do zacieru kilka gałązek tymianku. Zacier przecedzić i przedestylować . Uzysk: 3,5 litra.
Samogon z soku jagód
Składniki:
- 9 ;itrów jagód
- 300 g drożdży
Wykonanie:
Sok jagodowy wymieszać z drożdżami i odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przedestylować. Uzysk: 3 litry.
Samogon anyżowy
Składniki:
- 400 g nasion anyżu
- 10 litrów dwa razy destylowanego samogonu
Wykonanie:
Anyż wymieszać z samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie dodać 5 litrów wody i przedestylować aby uzyskać 10 litrów samogonu. Tak przedestylowanym samogonem zalać pozostałe 200 g anyżu i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Samogon przefiltrować i rozcieńczyć do pożądanej mocy wodą źródlaną.
Samogon anyżowo cytrynowy
Składniki:
- 300 g anyżu
- 150 g nasion kopru
- 1 kg skórki z cytryny
- 20 g imbiru
- 20 g soli
- 10 litrów dwu krotnie destylowanego samogonu
Wykonanie:
Nasiona anyżu i kopru zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 10 litrów samogonu. Tym samogonem zalać pozostałe składniki i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.
Samogon anyżowo fiołkowy
Składniki:
- 400 g anyżu
- 50 g nasion kopru
- 40 g korzenia fiołka
- 45 g suszonych skórek cytrynowych
- 7, 5 litra dwa razy destylowanego samogonu
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 7,5 litrów samogonu.
Zielony samogon anyżowo brzozowy
Składniki:
- 450 g anyżu
- 50 g suszonych liści brzozy
- 12,5 litra dwa razy destylowanego samogonu
Wykonanie:
W słoju umieścić liście brzozy zalać 1 litrem dwa razy destylowanego samogonu i odstawić na 4 tygodnie. 400 g anyżu zalać samogonem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, dolać 5 litrów wody i przedestylować uzyskując 12,5 litrów samogonu. Destylat przepuścić przez sito wyłożone płótnem na którym umieszczamy 50 g nasion anyżu. Destylat połączyć z przefiltrowanym nalewem z liści brzozowych, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek