Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Dynia w korzennej pikantnej marynacie

Składniki: 30 dkg miąższu dyni 1 szklanka octu jabłkowego 1,5 szklanki soku jabłkowego kawałek skórki z cytryny 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 3 papryczki chili 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w grubą kostkę. Skórkę cytryny dokładnie oczyścić z białej włókniny, pokroić w paseczki. W rondlu wymieszać wszystkie składniki marynaty,…

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i marchewką konserwowana

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg słodkiej papryki 1 kg cebuli 1 kg marchewki Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 1 szklanka octu spirytusowego 3 łyżki soli ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić i obrać, rozdrobnić wg uznania, ja kroję w plastry. Składniki zalewy wymieszać. W dużym rondlu wymieszać składniki sałatki, dodać…

Sałatka z jabłek i papryki konserwowana

Składniki: 2 kg słodkiej czerwonej papryki 1 kg kwaśnych jabłek 1 cebula 1.2 szklanki oleju 3 łyżki miodu 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić na części. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając 15 minut. Tak…

Sałatka z kapusty, pomidorów, papryki… konserwowana

Składniki: 2 kg kapusty 3 kg pomidorów 1 kg marchewki 2 kg papryki 1 kg ogórków 9 łyżeczek soli 15 łyżek octu spirytusowego 18 łyżek cukru 18 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkować. Pozostałe warzywa oczyścić, pokroić w słomkę. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, odstawić na 30 minut, ponownie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką…

Cukinia lub kabaczki w aromatycznej marynacie konserwowane

Składniki: 1 kg niedużych cukinii 3 dkg kopru włoskiego 10 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 5 ziaren pieprzu Zalewa: 1 litr wody 9 dkg soli 75 mg octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, obciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. Na dnie sterylnie czystych słoi umieścić ząbki czosnku, pieprz i kawałek ostrej patyczki, ciasno wypełnić…