Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory domowe

Wszelkie powidła, dżemy, kompoty, marmolady…

Papryka w miodowej marynacie konserwowana

Składniki: papryka, oczyszczona pokrojona na części czosnek korzeń pietruszki Marynata: 1 litr wody ½ szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut. Na dno sterylnie czystych słoi układać obrane ząbki czosnku, kilka plastrów obranej…

Morele konserwowane w syropie

Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…

Konserwowana sałatka z fasoli, pomidorów i papryki

Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 75 dkg cebuli 75 dkg fasoli 1 szklanka pikantnego keczupu 1,5 szklanki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Fasole namoczyć 12 godzin wcześniej, gotować 30 minut, odcedzić. Warzywa oczyścić pokroić w paski. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 1 godziny.…

Konserwowana sałatka z pomidorów, papryki i ryżu

Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg papryki 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 łyżki soli 2 szklanki oleju 2 łyżki gotowanego (półtwardego) ryżu 2 – 3 łyżki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Marchewkę i cebulę obrać. Paprykę oczyścić z nasion i białego miąższu. Wszystkie składniki pokroić w „słomkę”, dodać sól,…