Składniki: ½ kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżki soku jabłkowego łyżeczka masła 5 dkg posiekanych migdałów 20 dkg bitej śmietany 5 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Dodać 2 łyżki cukru, sok jabłkowy i ostrożnie dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Schłodzić. Zrumienić masło lub…
Kategoria: Owoce
Owoce
Pomarańcze z buraczkami na gorąco
by Wiktoria Zioło • • 0 Comments
Składniki: 3 pomarańcze ½ kg małych czerwonych buraczków 4 łyżki masła sklarowanego 4 łyżki cukru sok z jednej cytryny sok z jednej pomarańczy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte buraczki osuszyć , zapiec w piekarniku, wystudzić poobierać i pokroić w ósemki. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białą otoczkę i podzielić na części. W płaskim rondelku stopić…
Jabłka
Jabłka smażone w cieście o waniliowym aromacie
by Julia Korona • • 0 Comments
Składniki: 3 duże jabłka Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka wody 2 żółtka 2 łyżki oleju 2 białka na pianę ½ opakowania cukru waniliowego olej Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Do mąki wlać wodę, dodać żółtka, olej, sól i starannie wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa będzie…
Jabłka
Jabłka w rumowym cieście
by Aneta Müller • • 0 Comments
Składniki: jabłka 2 łyżki oleju Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 – 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru olejek rumowy do smaku Sposób przyrządzenia: Składniki ciasta zmiksować. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka nabijać na widelec, moczyć w cieście, smażyć na złoty kolor. Przed podaniem obsączyć z…
Jabłka
Jabłka w karmelu z sezamem
by Piotr Mieszkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 lekko kwaśne jabłka 1 szklanka cukru mąka ziemniaczana woda 2 łyżki oleju 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sezamu Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Z mąki ziemniaczanej i wody przygotować ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłka maczać w cieście, obsmażyć na rumiano, obsączyć…