Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomarańcze z buraczkami na gorąco

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • ½ kg małych czerwonych buraczków
  • 4 łyżki masła sklarowanego
  • 4 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte buraczki osuszyć , zapiec w piekarniku, wystudzić poobierać i pokroić w ósemki. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białą otoczkę i podzielić na części. W płaskim rondelku stopić masło, włożyć kawałki buraków, dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny. Smażyć ,ciągle mieszając, aż zrobi się gęsty syrop który oblepi buraki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed zdjęciem z ognia włożyć cząsteczki pomarańczy, podgrzać i od razu podawać. Dobrze smakuje z mięsem z kaczki , lub do dziczyzny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *