Składniki: 6 jabłek 20 dkg herbatników ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu laski cynamonu do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu wymieszać sok, wino, cukier, doprowadzić do wrzenia, dodać plastry jabłka, gotować 10 minut. Herbatniki pokruszyć, umieścić…
Kategoria: Owoce
Jabłka
Jabłka z bananami w waniliowym sosie
by Gosia Siemaszko • • 0 Comments
Składniki: 2 lekko kwaśne, dorodne jabłka 2 banany 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki brązowego cukru 5 łyżek soku z cytryny szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Banany obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać plastry…
Śliwki
Śliwki w czekoladzie
by Paulina Oracz • • 0 Comments
Składniki: 250 g suszonych śliwek 200 ml winiaku 200 g gorzkiej kuwertury Sposób wykonania: Śliwki nakłuć szpilką po czym ułożyć je w miseczce i zalać winiakiem. Odstawić na bok na jedną godzinę. Po tym czasie odsączyć z marynaty. Następnie kuwerturę stopić w kąpieli wodnej a gdy ostygnie do temperatury pokojowej zanurzać w niej śliwki. Ułożyć…
Gruszki
Gruszki z serem i winogronami
by Grzesiek Kuberski • • 0 Comments
Składniki: 3 gruszki kiść jasnych winogron kiść ciemnych winogron 15 dag sera rokpol 10 dag orzechów ziemnych Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić w kostkę i dodać do nich jasne i ciemne winogrona. Dodać jeszcze ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Banany
Banany z szynką zapiekane
by Weronika Marciniak • • 0 Comments
Składniki: 5 bananów 5 plastrów szynki łyżeczka oleju ½ łyżeczki musztardy szczypta cukru ½ filiżanki śmietany 3 łyżki startego żółtego sera Sposób wykonania: Plasterki szynki posmarować musztardą oraz posypać cukrem. Następnie owinąć nimi banany. Podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Polać je śmietaną i posypać startym serem. Wstawić do…