Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gruszki

Gruszki w syropie

Składniki: 10 dag cukru pudru sok z cytryny 2 goździki 2 szczypty cynamonu 2 szczypty gałki muszkatołowej 8 gruszek cukier waniliowy ¼ l wody Sposób wykonania: Do wody dodać sok z cytryny, oba cukry oraz resztę przypraw. Całość doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać gruszki i…

Gruszki w winie

Składniki: 4 duże gruszki butelka czerwonego  wina ¾ szklanki cukru 3 łyżki miodu sok z ½ cytryny laska cynamonu laska wanilii pasek skórki pomarańczowej 1 goździk ziarno pieprzu Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać wino i sok z cytryny. Dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gruszki obrać pozostawiając ogonki, włożyć do garnka…

Gruszki w cieście

Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg gruszek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…

Gruszki w sosie winnym

Składniki: 4 gruszki 4 żółtka 8 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego szklanka białego wina wytrawnego Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, wlać wino i wymieszać. Gruszki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce , wydrążyć gniazda nasienne. W szklanych czarkach ułożyć gruszki i zalać przygotowanym sosem. Tak gotowy deser  można posypać szczyptą cynamonu i…