Składniki: 8 gruszek 10 dag serka homogenizowanego waniliowego ½ szkl. ajerkoniaku Sposób wykonania: Serek wymieszać z ajerkoniakiem. Następnie gruszki przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne. Wszystkie połówki owinąć w folię aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i polać je serkiem z ajerkoniakiem i piec jeszcze około 4 minut.
Kategoria: Gruszki
Gruszki
Karmelizowane gruszki z migdałami i jogurtem
by Ewka Jarzyna • • 0 Comments
Składniki: 3 gruszki 1 czubata łyżka brązowego cukru 2 łyżki siekanych migdałów ½ szkl. jogurtu naturalnego liście mięty Sposób wykonania: Gruszki pokroić na plasterki, po czym ułożyć z nich wachlarz w naczyniu żaroodpornym. Posypać je cukrem. Wstawić do ruszt i piec około 5 minut by cukier lekko się stopił. Po tym czasie posypać je migdałami…
Gruszki
Gruszki w miodzie
by Zygmunt Kunicki • • 0 Comments
Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 1, 5 l miodu Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je wodą oraz miodem. Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odcedzić je i posypać cukrem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. W syropie gotować kolejne partie…
Gruszki
Cynamonowe gruszki
by Hanna Szumska • • 0 Comments
Składniki: 4 przekrojone na połowę gruszki, bez gniazd nasiennych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem, lekko podgrzać. Gdy masło z dodatkami się rozpuści posmarować je dokładnie masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż zaczną się…
Gruszki
Gruszki w czerwonym winie
by Dominika Hofman • • 0 Comments
Składniki: 8 obranych ze skóry gruszek 3 szklanki cukru 5 goździków kilka ziaren czarnego pieprzu 4 szklanki czerwonego, słodkiego wina Sposób przyrządzenia: Gruszki umieścić w rondlu, dodać wino i pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 20 – 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć łyżką cedzakową, mocno schłodzić. Pozostały w rondlu syrop…