Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gruszki

Gruszki z ajerkoniakiem

Składniki: 8 gruszek 10 dag serka homogenizowanego waniliowego ½ szkl. ajerkoniaku Sposób wykonania: Serek wymieszać z ajerkoniakiem. Następnie gruszki przekroić na pół, usuwając gniazda nasienne. Wszystkie połówki owinąć w folię aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie odwinąć z folii i polać je serkiem z ajerkoniakiem i piec jeszcze około 4 minut.

Gruszki w miodzie

Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 1, 5 l miodu Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je wodą oraz miodem. Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odcedzić  je i posypać cukrem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. W syropie gotować kolejne partie…

Cynamonowe gruszki

Składniki: 4 przekrojone na połowę gruszki, bez gniazd nasiennych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem, lekko podgrzać. Gdy masło z dodatkami się rozpuści posmarować je dokładnie masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż zaczną się…

Gruszki w czerwonym winie

Składniki: 8 obranych ze skóry gruszek 3 szklanki cukru 5 goździków kilka ziaren czarnego pieprzu 4 szklanki czerwonego, słodkiego wina Sposób przyrządzenia: Gruszki umieścić w rondlu, dodać wino i pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 20 – 30 minut. Po tym czasie gruszki wyjąć łyżką cedzakową, mocno schłodzić. Pozostały w rondlu syrop…