Składniki: 4 obrane, przekrojone na połowę, pozbawione gniazd nasiennych gruszki 8 orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rumu szczypta imbiru w proszku Sposób przyrządzenia: Orzechy obrać, drobno posiekać dużym nożem, dodać miód i imbir, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką napełnić wgłębienie po gniazdach nasiennych. Gruszki ułożyć na blasze do pieczenia, skropić rumem, ewentualnie oprószyć…
Kategoria: Gruszki
Gruszki
Gruszki z bitą śmietaną
by Anna Dopierała • • 0 Comments
Składniki: 5 niezbyt twardych, obranych przekrojonych na połówki gruszek 2 szklanki cukru 2 łyżki żulienek ze skórki pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 4 łyżki syropu wiśniowego bita śmietana Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, sok pomarańczowy, syrop wiśniowy i skórkę pomarańczową. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki,…
Gruszki
Gruszki pieczone z kruszonką migdałową
by Elżbieta Golińska • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków mielonych płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło Sposób wykonania; Obrane gruszki pokroić w plastry , które ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Następnie migdały, masło oraz cukier wymieszać ze sobą, doprawiając do smaku cynamonem. Z ciasta formować kruszonka posypując nią gruszki. Wstawić do…
Gruszki
Gruszki pod migdałową kruszonką
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło do formy Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić w plastry, które ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Następnie płatki, mąkę, masło, cukier oraz cynamon wymieszać ze sobą. Rozkruszać ciasto nad plastrami gruszek aby pokryły się równomiernie kruszonką. Wstawić do…