Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w czerwonym winie

Składniki:

  • 8 gruszek
  • 2 butelki czerwonego wina
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 2 goździki
  • 2 ziarnka pieprzu
  • 2 paseczki skórki pomarańczowej


    Sposób przyrządzenia:

    Do garnka wlać wino i sok z cytryny, dodać płynny miód i przyprawy. Podgrzewać, aż miód i cukier się rozpuści. Gruszki umyć, obrać zostawiając ogonki, włożyć  do garnka z winem i na małym ogniu gotować około 30 minut. Wyjąć i przełożyć do szklanej miski. Wino gotować, aż odparuje do połowy, ostudzić, przecedzić i zalać gruszki, schłodzić około 3-4 godziny. Podawać polane winem i  z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *