Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel z kiszoną kapustą w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 3 jagody jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • kg kaszanki
  • 60 dkg mrożonego ciasta francuskiego

    Sposób przyrządzenia:

    Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze. Cebulę obrać, i drobno posiekać, zeszklić na oleju na złocisty kolor. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować, dołożyć do cebuli, dodać listek laurowy, jagody jałowca i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować około 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę wystudzić. Ciasto równomiernie rozłożyć i wyłożyć kapustę i wyciśniętą z osłonek kaszankę. Zwinąć. Strudel wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 40 minut,. Podawać gorące. Dobrze smakuje z słodko –kwaśnym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *