Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 3 jagody jałowca
- sól, pieprz do smaku
- kg kaszanki
- 60 dkg mrożonego ciasta francuskiego
Sposób przyrządzenia:
Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze. Cebulę obrać, i drobno posiekać, zeszklić na oleju na złocisty kolor. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować, dołożyć do cebuli, dodać listek laurowy, jagody jałowca i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować około 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę wystudzić. Ciasto równomiernie rozłożyć i wyłożyć kapustę i wyciśniętą z osłonek kaszankę. Zwinąć. Strudel wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 40 minut,. Podawać gorące. Dobrze smakuje z słodko –kwaśnym sosem.