Składniki: 50 dag ciasta francuskiego 1 melon 1 szkl. kremowej śmietanki 10 dag cukru pudru 5 dag masła kilka truskawek Sposób wykonania: Obranego melona pokroić, oprószyć cukrem i obsmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy wyłożonej pergaminem. Posypać resztą cukru iw stawić do piekarnika rozgrzanego do1 80 stopni…
Kategoria: Owoce
Owoce
Smażone nektarynki z bułeczką
by Olga Jabłońska • • 0 Comments
Składniki: 4 nektarynki 2 szkl. mleka 11 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 2 żółtka 4 plastry czerstwej bułki maślanej sok z ½ cytryny ½ szkl białego słodkiego wina 1 cukier waniliowy 1 pęczek mięty Sposób wykonania: Nektarynki pokroić na mniejsze kawałki, które przesmażyć na 4 dag rozgrzanego masła po czym posypać je…
Gruszki
Gruszki w cieście
by Ilona Śmiech • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg gruszek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
Jabłka
Jabłka zapiekane na cieście z herbatników
by Aldona Koziara • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników ½ kostki masła 2 łyżki cukru ¾ szkl. maki ¾ szkl. płatków migdałowych ½ zkl. cukru 150 g masła 1 kg jabłek sok z cytryny cukier cynamon Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na…
Gruszki
Gruszki w sosie winnym
by Iza Kobyłecka • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki 4 żółtka 8 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego szklanka białego wina wytrawnego Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, wlać wino i wymieszać. Gruszki umyć, obrać, pokroić w półksiężyce , wydrążyć gniazda nasienne. W szklanych czarkach ułożyć gruszki i zalać przygotowanym sosem. Tak gotowy deser można posypać szczyptą cynamonu i…