Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone nektarynki z bułeczką

Składniki:

  • 4 nektarynki
  • 2 szkl. mleka
  • 11 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 plastry czerstwej bułki maślanej
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szkl białego słodkiego wina
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 pęczek mięty

    Sposób wykonania:

    Nektarynki pokroić na mniejsze kawałki, które przesmażyć na 4 dag rozgrzanego masła po czym posypać je 2 łyżkami cukru i zdjąć z patelni.
    Natomiast na tą samą patelnie wlać wino i doprowadzić do wrzenia.
    Odstawić do ostygnięcia i połączyć z sokiem z cytryny oraz listkami mięty.
    Posypać resztą cukru i odstawić.
    Następnie jajka, żółtka , mleko, 5 dag cukru i cukier waniliowy roztrzepać i maczać w powstałej masie plastry bułki, które smażyć na rumiano po 4 minuty z każdej strony.
    Ułożyć je na talerzach, na nich rozłożyć nektarynki i posypać całość migdałami.
    Na środku rozłożyć sałatkę z mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *