Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mięsa

Wątróbka wieprzowa z owocami

Składniki: 50 dkg wątróbki wieprzowej 3 kwaśne jabłka 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę oczyścić z błon i żył, umyć osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm.  Jabłka pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wątróbkę i owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać masłem. Piec 15…

Schab lub karczek wieprzowy pieczony z czosnkiem

Składniki: 2 kg karczku lub schabu środkowego 10 ząbków czosnku 1 łyżka rozpuszczonego masła 15 ziaren pieprzu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować obranymi ząbkami czosnku i ziarnami pieprzu. Rozpuszczone masło wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mieszaniną mięso, odstawić na kilka godzin. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i…

Szynka pieczona z żurawinami

Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…

Ozór wołowy z grzybami

Składniki: 1 ozór wołowy o wadze około 2 kg 60 dlg twardych grzybów leśnych 4 cebule 4 szklanki orzechów włoskich 5 ząbków czosnku 2 szklanki kwaśnej śmietany 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ozór wyszorować, dokładnie umyć. W rondlu zalać ozór wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż ozór zmięknie co pozwoli obrać go z…