Składniki: 2 kostki bulionu ½ puszki kukurydzy 2 op. mrożonki bukiet warzyw 4 udka 1 op. żelatyny sól pieprz Sposób wykonania: Udka zalać wodą i ugotować wywar aby po gotowaniu zostało ok. 2,5 l. Następnie udka podzielić na porcje a do wywaru wrzucić warzywa razem z kukurydzą i ugotować. Wówczas dodać mięso z kurczaka, kostki…
Kategoria: Mięsa
Żeberka
Żeberka w miodzie z morelami
by Joanna Bosak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żeberek sól majeranek olej 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 10 dag suszonych moreli Sposób wykonania: Żeberka natrzeć majerankiem po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć do garnka i zalewamy woda wymieszaną miodem, koncentratem i ketchupem. Całość…
Wieprzowina
Pulpeciki na ananasie przykryte serem
by Natalia Rejman • • 0 Comments
Składniki: plastry ananasa plastry żółtego sera ½ kg mięsa mielonego mięsa sól pieprz jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać bułkę tartą. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować pulpety, które obtoczyć w mace i gotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić pulpety i każdy położyć na plasterku…
Drób
Gulasz z żołądków z pieczarkami
by Kornelia Malewska • • 0 Comments
Składniki: 500 g żołądków z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Żołądki zalać wodą i gotować na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie je odcedzić i pokroić. Naste pnie pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w krążki i razem poddusić na rozgrzanym tłuszczu,. W…
Dziczyzna
Kuropatwy w winie
by Jadwiga Antosiak • • 0 Comments
Składniki: 3 skruszałe kuropatwy sól 8 dkg słoniny 1 średnia czerwona kapusta 1 duża cebula 3 dkg mąki sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ½ szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko…