Składniki: 10 kotletów schabowych 1/5 kg cebuli 10 ząbków czosnku majeranek 5 łyżek mąki sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę obieramy, kroimy w grube półplasterki, czosnek obieramy i miażdżymy. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy…
Kategoria: Mięsa
Wołowina
Aromatyczna wołowina w piwie
by Marian Grzywiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 6 ząbków czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 butelki piwa 2 duże cebule 2 łyżki sosu krewetkowego ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki Vegety ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz, chili do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Wołowinę umyć, osączyć na papierowym ręczniku.…
Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe w cieście
by Alina Ślązak • • 0 Comments

Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych lub schabu ¼ kostki masła Ciasto: ½ szklanki mleka 1 jajko mąka pszenna szczypta cukru sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Polędwiczki lub schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Składniki ciasta zmiksować korygując gęstość mlekiem lub mąką. Ciasto powinno mieć gęstość większą niż ciasto naleśnikowe.…
Schab
Schab panierowany w cebulce
by Malwina Kostyra • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg schabu 2 łyżki białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki mleka olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę, przyprawić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zrosić winem, odstawić na 30 minut. Jajka zmiksować z mlekiem i szczyptą przypraw. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, moczyć w…
Baranina
Pieczony udziec barani
by Ilona Rus • • 0 Comments

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego oliwa 4 cebule 1 czerwona papryka rozmaryn, oregano do smaku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i paprykę obrać, pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami wymieszanymi z oliwą, solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać…