Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe w cieście

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych lub schabu
  • ¼ kostki masła
    Ciasto:
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

    Sposób przyrządzania:
    Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Polędwiczki lub schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Składniki ciasta zmiksować korygując gęstość mlekiem lub mąką. Ciasto powinno mieć gęstość większą niż ciasto naleśnikowe. Kotlety przyprawić. Tak przygotowane kotlety moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Podawać z marynatami i surówkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *