Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Rolada z cielęciny faszerowana

Składniki:
• 1 kg cielęciny bez kości
• 2 łyżki oleju
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 szkl. bulionu
• sól
• pieprz

Farsz:
• 1 bułka namoczona w mleku
• 300 g mielonej cielęciny
• skórka starta z cytryny
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 50 g posiekanych migdałów
• 1 mała cebula
• 1 surowe jajko
• szczypta majeranku
• szczypta startej gałki muszkatołowej
• sól
• pieprz

Mostek cielęcy Kamila

Składniki: • mostek cielęcy • łyżka masła • łyżka soku z cytryny • sól • 3 łyżki smalcu • ½ szkl. bulionu Farsz: • 250 g móżdżku cielęcego • 2 łyżki octu winnego • 2-3 cebule • łyżka masła • 1 surowe żółtko • 1 jajko • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól •…

Cielęcina faszerowana morelami

Składniki: 50 g suszonych moreli 1 winne jabłko 1 cytryna 50 g czerstwego chleba (bez skórki) 1 jajko 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 100 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietanki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Morele zalać wodą, gdy namokną, obrać i pokroić w kostkę…

Potrawka z cielęciny z pomarańczą

Składniki: 800 g cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 pomarańcza 1 szkl. bulionu 2-3 łyżki śmietanki sól łyżka masła Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w kostkę i posypać czosnkiem roztartym z solą, odstawić na 1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie mięso zalać gorącym bulionem, doprowadzić do zagotowania i trzymać na małym ogniu…