Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cielęcina o smaku pomarańczy

Składniki: 2 kg zadniej cielęciny 4 pomarańcze 100 g dżemu pomarańczowego 30 g masła 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziaren pieprzu Sposób wykonania: 2 pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wycisnąć sok po czym wymieszać wyciśnięty sok z dżemem pomarańczowym. Dodać masło oraz skórkę pomarańczową i…

Zielone klopsiki

Składniki: 50 dkg chudego mięsa wieprzowego 25 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki oliwy do smażenia 2 średnie cebule tarta bułka sól pieprz Sposób wykonania: Oba rodzaje mięsa razem z obraną cebulą zemleć w maszynce. Następnie  wbić jajka i dodać…

Cielęina cioci Krysi

Składniki: • ½ szkl. mąki • 1 kg. cielęciny • 2 łyżki masła • 2 marchewki • 30 dag. fasolki szparagowej z puszki • 3 łyżki sosu sojowego • 2 szkl. bulionu wołowego • sól • pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w paseczki, które oprószyć mąką po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas przełożyć mięso…

Cielęca pieczeń Ewy

Składniki: • 2 kg cielęciny zadniej bez kości • marchew • pietruszka • cebula • ½ selera • 3 łyżki ostrej musztardy • 100 g słoniny • sól • łyżka masła Sposób wykonania: Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce, wówczas dodać musztardę, wymieszać i natrzeć cielęcinę po czym mięso ułożyć w kamiennym garnku, przycisnąć talerzykiem i…

Pikantna pieczeń cielęca

Składniki:• 1 ½ kg zadniej cielęciny bez kości• 4-5 ząbków czosnku• ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu• ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu• ½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowego• sól• pieprz• łyżka soku z cytryny• łyżeczka miodu• 2 łyżki oliwy• łyżka masła• ½ szkl. białego wytrawnego wina Sposób wykonania:Posiekany czosnek utrzeć razem z solą, pieprzem, cynamonem, kardamonem oraz kwiatem.Następnie mięso…