Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Carpaccio z cielęciny z pomidorkami

Składniki: 20 dag polędwiczki cielęcej 15 dag pomidorków koktajlowych 2 gałązki tymianku 1 łyżka miodu sok z ½ cytryny 4 łyżki oleju orzechowego sos winegret kilka obranych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zawinąć w folię aluminiową  wstawić do zamrażalki na 2 godz. W między czasie listki tymianku wymieszać z miodem, olejem, 2 łyżkami…

Wykwintna cielęcina Eweliny

Składniki: 60 dag cielęciny 2 łyżki oliwy 2 cebule 10 dag pieczarek łyżeczka koncentratu pomidorowego kieliszek wytrawnego białego wina ½ szkl. rosołu 1 łyżka mąki sól pieprz   Sposób wykonania: Cebulę pokroić w plasterki, które zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać cielęcinę pokrojoną w kostkę, oprószoną mąką. Całość przemieszać i obsmażyć. W między czasie obrać…

Cielęce wątróbki w sosie pomidorowym z szałwią

Składniki: 70 dag wątróbki 1 cebula 15 dag małych pieczarek 1 łyżeczka listków szałwii 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 3 łyżki rosołu olej sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki po czym obsmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas cebulę wyjąć a na tą…

Cielęcina z nadzieniem morelowym

Składniki: 50 g suszonych moreli 1 winne jabłko 1 cytryna 50 g miękiszu czerstwego chleba 1 jajko 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 100 ml bulionu drobiowego 100 ml śmietanki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Morele zalać wodą, gdy namokną obrać ze skórki i pokroić w…