Składniki:
Sposób wykonania:
Morele zalać wodą, gdy namokną obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać obrane jabłko, również pokrojone w kostkę, startą skórkę z cytryny, chleb, jajko oraz sok z 1 cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mięso przekroić tak aby powstała kieszeń, którą wypełnić morelowym farszem, spiąć wykałaczkami i oprószyć całość solą oraz pieprzem.
Ułożyć mięso w brytfannie z rozgrzanym olejem, obrumienić po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1,15 min w trakcie pieczenia smarując mięso miodem.
Miękkie mięso wyjąć z brytfanny, usunąć wykałaczki i odstawić w ciepłe miejsce a do brytfanny w którym piekło się mięso wlać śmietankę razem z bulionem.
Dokładnie wymieszać , można doprawić solą oraz pieprzem i gotować ok. 5 min.
Mięso pokroić plastry , polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze