Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z nadzieniem morelowym

Składniki:

  • 50 g suszonych moreli
  • 1 winne jabłko
  • 1 cytryna
  • 50 g miękiszu czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Morele zalać wodą, gdy namokną obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać obrane jabłko, również pokrojone w kostkę, startą skórkę z cytryny, chleb, jajko oraz sok z 1 cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie mięso przekroić tak aby powstała kieszeń, którą wypełnić morelowym farszem, spiąć wykałaczkami i oprószyć całość solą oraz pieprzem.
    Ułożyć mięso w brytfannie z rozgrzanym olejem, obrumienić po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i piec ok. 1,15 min w trakcie pieczenia smarując mięso miodem.
    Miękkie mięso wyjąć z brytfanny, usunąć wykałaczki i odstawić w ciepłe miejsce a do brytfanny w którym piekło się mięso wlać śmietankę razem z bulionem.
    Dokładnie wymieszać , można doprawić solą oraz pieprzem i gotować ok. 5 min.
    Mięso pokroić plastry , polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *