Składniki:
- 1 kg tuszek z kalmarów
- 0,5 kg cebuli
- 1kg pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 250 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- olej
- masło
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Wodę osolić, wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić tuszki kalmara, trzymać na ogniu do miękkości po czym odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie pokroić mięso na 5 cm kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać, posiekać, oprószyć odrobiną soli i zeszklić na oleju, ułożyć na kalmarach.
Pieczarki, obrać, pokroić i podsmażyć lekko na maśle, pod koniec oprószyć solą i ułożyć na cebuli.
Całość posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 45 min.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby zapiekanka ładnie się przyrumieniła
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze