Składniki: • 80 dag polędwicy cielęcej • ½ l białego wina • 3 łyżki ziołowej musztardy • 200 ml śmietany • sok z cytryny • olej • sól • biały pieprz Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na 8 plastrów, które przesmażyć na rozgrzanym oleju po czym mięso wyjąć, tłuszcz zlać a wlać wino, dodać śmietanę oraz…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Nerki cielęce z jabłkami w śmietanowym sosie
by Zośka Białaś • • 0 Comments
Składniki: • 6-8 nerek cielęcych • 1-2 winne jabłka • 1 cebula • kieliszek calvadosu • ½ szkl. śmietany • 3 łyżki oleju • łyżka masła • sól • pieprz • cukier • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Nerki przekroić na pół, usunąć kanaliki i zalać wodą, odstawić na…
Cielęcina
Cielęcina po grecku
by Kasia D • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości 2 kg pigwy lub kwaśnych jabłek 65 dkg pomidorów 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W grubościennym rondlu rozgrzać masło i olej, obrumienić na nim kawałki mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do…
Cielęcina
Pieczeń wujka Romana
by Basia NW • • 0 Comments
Składniki: 2 kg udźca cielęcego • 20 dag słoniny • 10 dag masła • 1 laska cynamonu • 2 gałązki rozmarynu (lub łyżka suszonego) • 3 ząbki czosnku • 1/2 łyżeczki pieprzu • łyżka soli marynata: • 1 szklanka octu z białego wina • 10 ząbków czosnku • 2 cebule • 1 marchewka • 10…
Cielęcina
Pieczeń cielęca Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zadniej cielęciny bez kości 4 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mielonego rozmarynu pół łyżeczki bazylii 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 kg. ziemniaków pół łyżeczki tymianku 2 łyżki smalcu łyżka masła 2 łyżki posiekanego koperku Sposób wykonania: Mięso natrzeć roztartym z solą czosnkiem, rozmarynem, bazylią i zostawić w chłodnym miejscu na 3…