Składniki:
• 20 dag słoniny
• 10 dag masła
• 1 laska cynamonu
• 2 gałązki rozmarynu (lub łyżka suszonego)
• 3 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżka soli
marynata:
• 1 szklanka octu z białego wina
• 10 ząbków czosnku
• 2 cebule
• 1 marchewka
• 10 ziarenek pieprzu
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 10 ziaren jałowca
• 1 listek laurowy
• 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia:
Ocet wymieszać z wodą po czym wsypać cukier, wszystkie korzenne przyprawy oraz marchewkę i cebulę pokrojone w plasterki, pozostawić na ogniu ok. 10min.
Następnie powstałą marynatą zalać mięso, posypać jeszcze posiekanym czosnkiem, przykryć i odstawić na 3dni w chłodne miejsce.
Po 3 dniach, dokładnie osuszyć mięso, zeskrobać przyprawy i oprószyć mięso solą, pieprzem oraz natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego wyłożonego plasterkami słoniny, na mięsie również rozłożyć słoninę i polać roztopionym masłem.
Na samej górze ułożyć gałązki rozmarynu i położyć laskę cynamonu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i upiec.
Po ok. 25min wlać filiżankę marynaty razem z przyprawami korzennymi i plasterkami cebuli.
Piec ok. 90min. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem podczas pieczenia.
Gdy mięso już się zarumieni zmniejszyć temperaturę do 175stopni.
Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10min.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Basia NW