Składniki:
- 3 piersi z kurczaka pokroić w kostkę
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka ryżu
- przyprawy:
- pieprz, Vegetta, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy
- 1 duża cebula drobno pokrojona
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone kostki z piersi kurczaka obsmażyć na oleju i włożyć do rondla, podlać wodą i dodać cebulę i przyprawy, dusić tak około 1 godzinki, aż mięso będzie miękkie. Gulasz doprawić do smaku. Zaprawić śmietanką z mąką. W drugim garnku wstawić 6 szklanek wody i wsypać 1/2 łyżeczki soli, pozostawić na ogniu do wrzenia, potem wsypać obie kasze i ryż. Zostawić na ogniu do zagotowania, potem wyłączyć, zamieszać i zostawić tak około 1/2godziny do uparowania co jakiś czas zamieszać. Jak całość będzie gotowa na głęboki talerz nałożyć uparowaną kaszę z ryżem i polać gulaszem. Ja podaję gulasz ze świeżymi startymi buraczkami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Małgorzata Andrzejewska