Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cielęcina duszona z zielonym groszkiem

Składniki: 400 g cielęciny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 30 g mąki 150 g groszku konserwowego 50 g konserwowych cebulek szalotek 40 g tłuszczu wywar z kości sól pierz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu wówczas oprószyć go solą i podlać wywarem, dusić do miękkości. Następnie mięso wyjąć a…

Plastry cielęciny z pieczarkami

Składniki: 25 dag pieczarek 50 dag cielęciny 2 łyżki mąki 1 cebula 1 łyżka masła 1/8 l białego wina 1/8 l śmietany łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić w dość cienkie plasterki, które oprószyć mąką a pieczarki pokroić w plasterki. Następnie cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle,…

Ozorki cielęce zapiekane z beszamelem

Składniki: 3-4 ozorki 10 dag startego żółtego sera 3-4 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do zupy gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki. Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła,…

Cielęcina duszona z porami

Składniki: • 400 g cielęciny z łopatki • 40 g tłuszczu • 0,2 l kwaśniej śmietany • wywar z kości • 300 g porów • wywar z kości • 20 g mąki • 1 łyżeczka posiekanego koperku • pieprz • sól Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą…