Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Cytrynowa pieczeń cielęca po gruzińsku

Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń duża cytryna szklanka białego wytrawnego wina szklanka śmietany 22 % 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka suszonego estragony sól biały pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz czosnkiem roztartymi z solą. Skropić…

Pieczona szynka cielęca z jabłkami

Składniki: 60 dag szyki 4 jabłka łyżka cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki śmietany 5 dag masła 1 szkl. wina jabłkowego cebula sól pieprz Sposób wykonania: Szynkę oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć ja na połowie rozgrzanego  masła. W między czasie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie szynkę przełożyć do brytfanny, obłożyć…

Cielęcina z warzywami z białym pieczywem

Składniki: 80 dag cielęciny 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule pomidor 4 zielone papryki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka cząbru sól pieprz mielona słodka papryka Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, pomidora na kawałki a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze…

Wątróbka cielęca z kawałkami jabłek

Składniki: 40 dag wątróbki cielęcej cebula 2 jabłka 2 łyżki smalcu olej mąką majeranek Sposób wykonania: Cebulę pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym ją wyjąć z patelni wrzucić obrane jabłka pokrojone w plastry i smażyć ok. 5minut. W między czasie wątróbkę pokroić w plastry, które obtoczyć w mące i smażyć na…