Składniki: 1 kg cielęciny z nerkami 1-2 łyżki masła ocet sól Sposób wykonania: Cielęcinę zalać osoloną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie cielęcinę odcedzić, skropić octem i oprószyć solą. Następnie ułożyć na rożnie ii upiec, w trackie polewając roztopionym masłem.
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Kotlety cielęce z sardynkami
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 10 kotletów z cielęciny zadniej 6 łyżek masła 2 łyżeczki śmietany 1 ½ szkl. bulionu 18 sardynek sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle po czym wyjąć je z patelni a na patelnie wlać śmietanę oraz bulion. Całość wymieszać i dodać jeszcze zmielone sardynki, doprowadzić do zagotowania. Na koniec włożyć jeszcze do…
Cielęcina
Sznycle cielęce Ewy
by Ewa Woźniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zadniej cielęciny 1 cebula 2 jajka ½ zkl. mąki ½ szkl. tartej bułki sól pieprz ½ cytryny 12-15 ziemniaków Sposób wykonania:Mięso pokroić na podłużne paski, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą i pieprzem.Następnie mięso obtoczyć w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle,…
Cielęcina
Cielęcina w szarym sosie
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg cielęciny 3-4 łyżki masła 3 szkl. bulionu 3 cebule 5-7 ziaren ziela angielskiego garść suszonych smardzów ½ szkl. octu estragonowego sól Sposób wykonania: Na początku mięso namoczyć w osolonej wodzie po czym pokroić go w plastry. Następnie plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas zalać je 3 szklankami…
Cielęcina
Cynaderki cielęce smażone z pomidorami
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 1 kg nerek 3 łyżki masa 8-10 pomidorów 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plasterki, które oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanej oliwie. W miedzy czasie nerki pokroić w paseczki, posolić je i popieprzyć po czym smażyć około 5 minut. Podawać ze smażonymi pomidorami.