Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Kotlety cielęce z sardynkami

Składniki: 10 kotletów z cielęciny zadniej 6 łyżek masła 2 łyżeczki śmietany 1 ½ szkl. bulionu 18 sardynek sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety smażyć na rozgrzanym maśle po czym wyjąć je z patelni a na patelnie wlać śmietanę oraz bulion. Całość wymieszać i dodać jeszcze zmielone sardynki, doprowadzić do zagotowania. Na koniec włożyć jeszcze do…

Sznycle cielęce Ewy

Składniki: 1 kg zadniej cielęciny 1 cebula 2 jajka ½ zkl. mąki ½ szkl. tartej bułki sól pieprz ½ cytryny 12-15 ziemniaków Sposób wykonania:Mięso pokroić na podłużne paski, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą i pieprzem.Następnie mięso obtoczyć w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle,…

Cielęcina w szarym sosie

Składniki: 1,5 kg cielęciny 3-4 łyżki masła 3 szkl. bulionu 3 cebule 5-7 ziaren ziela angielskiego garść suszonych smardzów ½ szkl. octu estragonowego sól Sposób wykonania: Na początku mięso namoczyć w osolonej wodzie po czym pokroić go w plastry. Następnie plastry mięsa obtoczyć w mące  i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas zalać je 3 szklankami…