Składniki: 1,5 kg cielęciny 1 ½ szkl. wiśni 2 ziarna kardamonu ½ łyżki cynamonu ½ skl. madery ½ szkl. syropu wiśniowego 3 łyżki masła łyżka mąki 1 szkl. bulionu sól Sposób wykonania: Mięso lekko zbić tłuczkiem po czym je oprószyć solą. Następnie w mięsie zrobić nożem nacięcia w które włożyć wiśnie. Cielęcinę przełożyć do naczynia…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Ragout z cielęciny z rodzynkami
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 600 g pieczonej cielęciny ½ łyżki masła 2-3 skórki chleba 50 g rodzynek 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości, które porąbać na mniejsze kawałki i zalać sosem z pieczeni. Dodać jeszcze skórki z chleba, rodzynki, sok z cytryny oraz masło i ugotować. W między czasie cielęcinę pokroić na małe…
Cielęcina
Zrazy cielęce Anny
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 800 g smażonej cielęciny 2-3 cebule 4 jajka 6-12 łyżek masła bułka tarta natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę ugotować po czym drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą oraz tartą bułką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy…
Cielęcina
Suflet cielęcy
by albertos • • 0 Comments
Cielęcina
Pijane cielęce kotlety
by albertos • • 0 Comments
Składniki: sznycel cielęcy 1 kg piwo ciemne 1/2 litra wódka 125 ml pieprz 10 ziarenek jałowiec 10 ziarenek goździki 5 ziarenek tymianek 1 łyżka masło 5 łyżek bułka tarta 5 łyżek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Do miseczki należy wlać wódkę, dodać do niej pieprz ziarnisty, jałowiec, tymianek i goździki. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić…