Składniki:
- cielęcina 20 dag
- białko jaja 2 dag
- czerstwa bułka 10 g
- masło 10 g
- mleko 3 dag
- natka pietruszki posiekana
- żółty ser
- sól
Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę po umyciu należy włożyć do garnka z gorącą wodą i ugotować,
przestudzić, a następnie wytrybować i zemleć w maszynce razem z
namoczoną bułką. Do zmielonego mięsa należy dodać mleko, sól i dokładnie
wymieszać. Z białka i szczypty soli należy ubić sztywną pianę. Dodać ją
do mięsnej masy i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną bardzo drobno
pietruszkę. Foremkę należy wysmarować masłem, włożyć do niej masę i posypać serem.
Zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos