Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka cielęca z jabłkami

Składniki:

  • 60 dag szyki
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dag masła
  • 1 szkl. wina jabłkowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Szynkę oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć ja na połowie rozgrzanego  masła.
      W między czasie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulkę.
      Następnie szynkę przełożyć do brytfanny, obłożyć cebulą i polać połową wina.
      Dusić pod przykryciem.
      Pod koniec duszenia dodać obrane jabłka, skropione resztą wina i posypane cynamonem.
      Miękka szynkę ułożyć na półmisku a do sosu dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku,  podać z jabłkami.

      Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Beatę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *