Składniki: 50 dkg wątróbki pokrojonej w plastry mąka pszenna z dodatkiem soli i pieprzu 1 drobno pokrojona cebula masło do smażenia, najlepiej klarowane ½ szklanki czerwonego, słodkiego wina ½ szklanki mocnego wywaru mięsnego kilka listków szałwi Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w plastry wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółciowodów, wypłukać. Tak przygotowane plastry zalać mlekiem i…
Kategoria: Cielęcina
Cielęcina
Cielęcina duszona z brukselką
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 400 g cielęciny 300 g brukselki 50 g sera edamskiego 2 ząbki czosnku 1 cebula wywar z kości 30 g mąki 40 g tłuszczu ketchup sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem , obsmażyć, wówczas oprószyć sola i pieprzem oraz doprawić rozgniecionym czosnkiem i dodać posiekaną cebulę. Następnie podlać…
Cielęcina
Cielęcina w włoskiej kapuście
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 400 g cielęciny 1 młoda kapusta włoska 40 g tłuszczu wywar z kości 30 g mąki kminek majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie podlać wywarem i pozostawić na ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie wówczas…
Cielęcina
Mięsne kulki w musztardzie
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 200 g cielęciny 150 g wieprzowiny 150 g baraniny 1cebula ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zemleć po czym doprawić solą, pieprzem, wymieszać i dostawić na 2-3godz. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę i doprawić papryką w proszku. Z powstałej masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym…
Cielęcina
Sznycle cielęce w soku z cytryny
by Bartek • • 0 Comments
Składniki: 500 g cienkich sznycli cielęcych 70 g mąki 50 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 120 ml bulionu wołowego sok z 1 cytryny 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób wykonania: Sznycle lekko rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle i oliwie, wówczas oprószyć sola i pieprzem. Następnie…