Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona z kawałkami kurczaka

Składniki:

  • 85 dag giczy cielęcej
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag małych cebulek
  • 5 dag masła
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 szkl. wermutu
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cielęcinę zalać wodą i gotować ok. 1 godziny po tym czasie odcedzić, oddzielić mięso od kości i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Następnie cebulę oraz piersi kurczaka pokrojone w kostkę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Po ok. 10 minutach wyjąć kurczaka a na patelnie wrzucić mięso z giczy, podlać winem oraz bulionem i pozostawić na ogniu ok. 15 minut i ponownie włożyć kurczaka.
    Na koniec dodać jeszcze śmietaną rozdrobnioną niewielką ilością sosu.
    Dokładnie wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *