Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Marynaty

Marynowana sałatka z pomidorów i kapusty

Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 1,5 kg ogórków główka czerwonej kapusty 2 kalafiory 1 kg cebuli sól Zalewa: ½ l octu pieprz liście laurowe ziele angielskie łyżeczka cukru Sposób wykonania: Ogórki obrać i razem z pomidorami i cebulą pokroić w plasterki. Następnie kalafiora podzielić na różyczki a kapustę poszatkować. Ułożyć warzywa warstwami w misce posypując…

Marynowana dynia w occie

Składniki: • 2 kg dyni • 1 szkl. octu • 80 dag cukru • 10 goździków • kawałek cynamonu Sposób wykonania: Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać…

Marynowana brukselka

Składniki: 1 kg brukselki ½ łyżeczki nasion kopru 10 ziaren ziela angielska łyżeczka cukru łyżka soli ¾ szkl. octu Sposób wykonania: Brukselkę  sparzyć wrzątkiem po czym ułożyć ciasno w słoikach. Następnie ocet zagotować z dodatkiem kopru, ziela angielskiego, cukru oraz soli po czym zalać zalewą brukselkę tak aby w każdym słoju znalazły się nasiona kopru…

Pomidory w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów ½ kg czerwonej papryki ½ kg cebuli Zalewa: 3 szkl. octu winnego 1,5 kg cukru kawałek cynamonu skórka starta z cytryny łyżeczka goździków 2 łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem octu winnego, cukru, cynamonu, skórki z cytryny, goździków, pieprzu oraz soli po czym trzymać na…

Marynowane warzywa

Składniki: 2 kg dowolnych mieszanych warzyw ½ szkl. octu 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy szczypta soli szczypta cukru olej Sposób wykonania: paprykę i cebulę pokroić w kostkę a brokuły i kalafiora zblanszować. Następnie 3 szklanki wody zagotować z dodatkiem octu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić…