Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 1,5 kg ogórków główka czerwonej kapusty 2 kalafiory 1 kg cebuli sól Zalewa: ½ l octu pieprz liście laurowe ziele angielskie łyżeczka cukru Sposób wykonania: Ogórki obrać i razem z pomidorami i cebulą pokroić w plasterki. Następnie kalafiora podzielić na różyczki a kapustę poszatkować. Ułożyć warzywa warstwami w misce posypując…
Kategoria: Marynaty
Marynaty
Marynowana dynia w occie
by Katarzyna S • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg dyni • 1 szkl. octu • 80 dag cukru • 10 goździków • kawałek cynamonu Sposób wykonania: Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać…
Marynaty
Marynowana brukselka
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brukselki ½ łyżeczki nasion kopru 10 ziaren ziela angielska łyżeczka cukru łyżka soli ¾ szkl. octu Sposób wykonania: Brukselkę sparzyć wrzątkiem po czym ułożyć ciasno w słoikach. Następnie ocet zagotować z dodatkiem kopru, ziela angielskiego, cukru oraz soli po czym zalać zalewą brukselkę tak aby w każdym słoju znalazły się nasiona kopru…
Marynaty
Pomidory w zalewie słodko-kwaśnej
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 2 kg zielonych pomidorów ½ kg czerwonej papryki ½ kg cebuli Zalewa: 3 szkl. octu winnego 1,5 kg cukru kawałek cynamonu skórka starta z cytryny łyżeczka goździków 2 łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem octu winnego, cukru, cynamonu, skórki z cytryny, goździków, pieprzu oraz soli po czym trzymać na…
Marynaty
Marynowane warzywa
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dowolnych mieszanych warzyw ½ szkl. octu 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy szczypta soli szczypta cukru olej Sposób wykonania: paprykę i cebulę pokroić w kostkę a brokuły i kalafiora zblanszować. Następnie 3 szklanki wody zagotować z dodatkiem octu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić…