Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Marynaty

Czosnek w marynacie

Składniki: 1 kg czosnku 1 szkl. octu winnego garść gorczycy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki cukru łyżka soli Sposób wykonania: Szklankę wody doprowadzić do zagotowania po czym dodać pieprz, ziele angielskie, trzymać na małym ogni pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dodać ocet, sól oraz cukier, ponowie doprowadzić do…

Kurki w marynacie

Składniki: 2 kg małych kurek listek laurowy cebula łyżeczka cukru 1 szkl. octu łyżka przypraw korzennych ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku sól Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby zalać osolonym wrzątkiem i ugotować po czym odcedzić i przełożyć do słoików, przeplatając cebulą pokrojoną na plasterki oraz gałązkami zieleniny. Następnie 1,25 l wody zagotować z dodatkiem…

Dynia marynowana w przecierze żurawinowym

Składniki: • 1 kg miąższu z dyni • ½ kg żurawin • cukier Sposób wykonania: Miąższ z dyni pokroić w kostkę po czym przelać ją wrzącą wodą i przełożyć do słoików. Następnie żurawiny rozgotować w małej ilości wody, wówczas przetrzeć je przez sito i doprawić do smaku cukrem. Zalać żurawiną dynię, zamknąć szczelnie słoiki i…

Pieczarki w marynacie słodko-kwaśnej

Składniki: 1,5 kg małych pieczarek 2 łyżki soli łyżka ziaren pieprzu 1 szkl. octu ½ szkl. cukru 2 listki laurowe Sposób wykonania: 1,5 l wody wrzucić listki laurowe oraz pieprz, dodać jeszcze ocet, cukier i sól po czym doprowadzić całość do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 10 min, wówczas wrzucić pieczarki i gotować ok.…

Marynowane grzyby

Składniki: 1kg grzybów : prawdziwki, podgrzybki, opieńki, gąski 2 cebule 2 marchewki czerwona papryka 1 szkl. octu kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy cukier sól Sposób wykonania: Z grzybków pokroić trzonki po czym zalać całość osoloną wodą i gotować ok. 15 min. 5 min przed końcem gotowania dodać marchewkę pokrojoną na plasterki,…