Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Marynaty

Marynowana fasolka

Składniki: 1 kg żółtej fasolki 1 kg zielonej fasolki pęczek koperku kilka ząbków czosnku cząber Zalewa: 1/5 szkl. octu łyżka soli łyżeczka cukru Sposób wykonania: Z fasolek odciąć końcówki, po czym zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 3 min wówczas ją odcedzić i ułożyć w słoikach, przekładając na przemian żółte i zielone strąki. Następnie do…

Marynowana papryka

Składniki: 2 kg żółtej papryki 2 kg czerwonej papryki garść liść laurowych kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego ½ l oleju ½ szkl. octu Sposób wykonania: Papryki ułożyć na blasze po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec o momentu, aż skórka się pomarszczy i nabierze ciemnego koloru, po czym przełożyć…

Marynowany czosnek

Składniki: • 1 kg czosnku • 1 szkl. octu winnego • garść gorczycy • kilka ziaren pieprzu • kilka ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki cukru • łyżka soli Sposób wykonania: 1 szklankę wody doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać ziele angielskie oraz pieprz i trzymać na ogniu ok. 10 min. po czy dodać jeszcze ocet,…

Marynowane buraczki z czosnkiem

Składniki: 3-4 kg małych buraczków ćwikłowych główka czosnku korzeń chrzanu kilka baldachów kopru Zalewa: ½ l octu ½ szkl. soli 2,5 szkl. cukru 4 ziarna pieprzu 8 ziaren gorczycy Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym je odcedzić i obrać. Następnie 4 l wody wymieszać z solą, octem, cukrem, pieprzem oraz gorczycą i doprowadzić do zagotowania.…

Winogrona w marynacie

Składniki: 2 kg dojrzałych ciemnych winogron 2 szkl. octu winnego 3 łyżki miodu kilka goździków kilka ziarenek kardamonu Sposób wykonania: Z winogron usunąć szypułki po czym ułożyć je ciasno w słojach. Następnie szklankę wody zagotować razem z goździkami, kardamonem oraz miodem, wówczas wrzącą zalewą zalać winogrona. Słoiki szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry i…