Składniki:
- 2 kg żółtej papryki
- 2 kg czerwonej papryki
- garść liść laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ l oleju
- ½ szkl. octu
Sposób wykonania:
- Papryki ułożyć na blasze po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec o momentu, aż skórka się pomarszczy i nabierze ciemnego koloru, po czym przełożyć ją do woreczka foliowego, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie paprykę dokładnie obrać i w całość włożyć do słoików.
Do każdego słoika włożyć jeszcze 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 6 łyżeczek oleju i 3 łyżeczki octu.
Słoiki zalecić ale nie dokręcając wieczek, pasteryzować ok. 20 min po tym czasie dokręcić zakrętki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla