Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Pieczarki z sardynkowym farszem

Składniki: 15 dużych pieczarek kilka łyżek białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy Farsz: 3 sardynki w sosie własnym zielona pietruszka 1 mała cebula 1 jajko ugotowane na twardo 2 jajka bułka tarta (alternatywnie) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sardynki obsączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić. Odciąć trzonki od kapeluszy, trzonki drobno posiekać posiekać. Posiekane sardynki, pokrojoną w…

Placuch z boczniakami

Składniki: 35 dag boczniaków, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 20 ml śmietany 12%, 4 łyżki masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, słodka papryka Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić osączyć i pokroić w paski. Jajka ze śmietaną ubić, doprawić solą i dodać mąkę.Boczniaki smażyć na maśle ok.5 min.wlać jajka, posypać papryką, posypać szczypiorkiem. Wstawić na 2-3 min.…

Gulasz grzybowy na jesienne spotkania

Składniki: 30 dag kg pieczarek 30 dag grzybów leśnych (wg uznania) 3 cebule (najlepiej kolorowe) 2 kolorowe papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 pęczek pietruszki sól( ja używam zamiennie Jarzynki) pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku Sposób przyrządzenia: Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby…

Sałatka z grzybów po grecku

Składniki: 1,5 kg grzybów ugotowanych 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki oleju 2 małe puszki koncentratu pomidorowego  2 łyżki cukru średni seler pietruszka 2 marchewki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Na oleju zeszklić cebulę. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Ugotowane grzyby pokroić w…