Składniki:
- 15 dużych pieczarek
- kilka łyżek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 3 sardynki w sosie własnym
- zielona pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 jajka
- bułka tarta (alternatywnie)
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Sardynki obsączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić. Odciąć trzonki od kapeluszy, trzonki drobno posiekać posiekać. Posiekane sardynki, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane trzonki przesmażyć na oliwie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno jajko, żółtko surowego jajka, wymieszać i przyprawić. Kapelusze pieczarek napełnić farszem. Jajko skłócić. Każdą pieczarkę umoczyć w jajku, obtoczyć w bułce ( mozna nie panierować), ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Skropić obficie winem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Posypać zieloną pietruszką.
Pod koniec pieczenia jeśli ktoś lubi można pieczarki posypać wiórkami żółtego sera.