Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Pieczarki nadziewane mięsem drobiowym

Składniki: 50 dag pieczarek 20 dag żółtego sera 25 dag filetów z kurczaka 7 łyżeczek masła 1 łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, a następnie oddzielić kapelusze od nóżek. Trzonki posiekać. Kapelusze delikatnie skropić sokiem z cytryny. Mięso po umyciu pokroić w kostkę i połączyć…

Wołowina z makaronem i grzybami

Składniki: 70 dkg wołowiny  (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm ¼ szklanki tartego parmezanu 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów 1 cebula pokrojona w piórka 3 pokrojone ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente sól, pieprz Sposób…

Kalafior zapiekany z grzybami

Składniki: 3 szklanki różyczek kalafiora 1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…) ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki octu winnego ½ łyżeczki soli szczypta papryki 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę 1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do…

Grzyby w śmietanowym sosie

Składniki: 1 kg mieszanych grzybów leśnych 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu drobiowego ½ szklanki kremowej śmietany 1 łyżka keczupu 2 łyżki wytrawnego wina 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżka musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło,…

Pieczarki panierowane

Składniki: duże pieczarki olej sól, pieprz Panierka: bułka tarta mąka jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć ( nie moczyć )obciąć nóżki, doprawić. Jajo rozkłócić. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce . Smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Smacznego.