Składniki:
- 24 duże pieczarki
- 400 g sera camembert
- 3 duże pomidory
- 50 g nasion pinii
- 2 łyżki stołowe małych kaparów
- 100 g czarnych oliwek
- 1 pęczek bazylii i pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz, tabasco
- olej z oliwek, ocet winny
- masło
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki dokładnie oczyścić i oddzielić nóżki. Kapelusze włożyć do formy posmarowanej olejem, lekko posypać solą i pieprzem. Nóżki pieczarek oczyścić i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na małe kawałki. Z oliwek wydobyć pestki. Oliwki i nasiona pinii posiekać. Ser pokroić w kostki, bazylię w paski. Połowę oleju rozgrzać na patelni, następnie lekko podsmażyć nóżki pieczarek oraz nasiona pinii. Na koniec dodać pomidory, kapary, oliwki i bazylię i razem wymieszać. W misce wymieszać ser razem z uzyskaną masą, doprawić do smaku solą pieprzem, tabasco oraz octem. Wypełnić tak uzyskanym farszem kapelusze pieczarek. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bułką i razem z masłem ułożyć na pieczarkach. Całość skropić oliwą i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec przysmażyć dla nadania brązowego koloru.
Doskonałym dodatkiem do tego dania może być sałatka z zielonej sałaty polana sosem winegret. Do tego lampka białego wina półwytrawnego albo czerwonego wytrawnego typu burgund lub bordeaux.