Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duże pieczarki nadziewane serem camembert

Składniki:

  • 24 duże pieczarki
  • 400 g sera camembert
  • 3 duże pomidory
  • 50 g nasion pinii
  • 2 łyżki stołowe małych kaparów
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 pęczek bazylii i pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, tabasco
  • olej z oliwek, ocet winny
  • masło

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki dokładnie oczyścić i oddzielić nóżki. Kapelusze włożyć do formy posmarowanej olejem, lekko posypać solą i pieprzem. Nóżki pieczarek oczyścić i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na małe kawałki. Z oliwek wydobyć pestki. Oliwki i nasiona pinii posiekać. Ser pokroić w kostki, bazylię w paski. Połowę oleju rozgrzać na patelni, następnie lekko podsmażyć nóżki pieczarek oraz nasiona pinii. Na koniec dodać pomidory, kapary, oliwki i bazylię i razem wymieszać. W misce wymieszać ser razem z uzyskaną masą, doprawić do smaku solą pieprzem, tabasco oraz octem. Wypełnić tak uzyskanym farszem kapelusze pieczarek. Pietruszkę posiekać, wymieszać z bułką i razem z masłem ułożyć na pieczarkach. Całość skropić oliwą i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec przysmażyć dla nadania brązowego koloru.
Doskonałym dodatkiem do tego dania może być sałatka z zielonej sałaty polana sosem winegret. Do tego lampka białego wina półwytrawnego albo czerwonego wytrawnego typu burgund lub bordeaux.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *